ChatGPT voor Dummies

02-11-2023

Toen ik werd gevraagd om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief, heb ik lang nagedacht over een geschikt onderwerp. Welk accountants onderwerp is niet te (vak-)technisch voor de lezer, en ook interessant voor de vele soorten ondernemers? Best lastig. Toen bedacht ik hoe mijn zonen (18 en 20 jaar) dit zouden aanpakken: zij zouden een onderwerp bedenken en dan een opdracht geven aan ChatGPT om hier een artikel van te maken. Mijn eigen ervaring met AI en ChatGPT was eerlijk gezegd nog niet zo groot. Hoogste tijd om hier zelf eens mee te gaan experimenteren. En dit artikel is daar een mooie gelegenheid voor.

Wat is ChatGPT nu eigenlijk? Volgens Wikipedia is ChatGPT een chatbot met kunstmatige intelligentie. Concreet gezegd: ChatGPT is een website waarop vragen gesteld kunnen worden. Het systeem geeft antwoord op elke vraag en kan daarnaast teksten schrijven. Hoe duidelijker de vraag, hoe beter het antwoord of hoe beter de tekst. De eerste stap was het aanmaken van een account. Dat kan heel simpel op de website van ChatGPT: https://openai.com/blog/chatgpt. Na het inloggen verschijnt de pagina van ChatGPT. Deze bevat een invoerveld waar vragen gesteld kunnen worden.

Mijn eerste vraag (als voorbeeld) aan ChatGPT was: “schrijf een artikel van 200 woorden voor ondernemers over de rol van accountant bij ChatGPT”. Binnen een halve minuut kwam er een nogal vaktechnisch artikel op mijn scherm. Daarom was mijn volgende opdracht: herschrijf dit artikel in 100 woorden in eenvoudigere taal. Het resultaat was een zeer leesbaar en inhoudelijk interessant artikel.

Op de vraag: “schrijf in 100 woorden hoe ChatGPT de ondernemer kan helpen” was het antwoord:

“ChatGPT kan ondernemers op verschillende manieren helpen. Het biedt snelle antwoorden op vragen, waardoor ondernemers tijd besparen en efficiënt kunnen werken. Het kan klantenservice verbeteren door 24/7 ondersteuning te bieden, klantvragen te beantwoorden en problemen op te lossen. ChatGPT kan repetitieve taken automatiseren, waardoor de werklast wordt verminderd. Het helpt bij marktonderzoek door gegevens te analyseren en trends te identificeren. Door gepersonaliseerde marketingberichten te genereren, kan het de klantenbinding vergroten. Kortom, ChatGPT is een waardevolle tool voor ondernemers, waardoor ze hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren, klanten kunnen bedienen en groei kunnen stimuleren.”   

Hoe specifieker de opdracht, hoe beter het resultaat wordt. Bijvoorbeeld: “Ik ben op zoek naar creatieve ideeën voor een marketingcampagne bij mijn nieuwe product voor jongvolwassenen. Geef antwoord in 100 woorden in wervende stijl”. Met de knop “Regenerate’ kan het systeem een tweede antwoord geven. Vaak is dat antwoord beter dan het eerste.

Naast het gebruik van ChatGPT als ‘tekstschrijver’ en vertaler, kan het ook als een soort Google worden gebruikt. Een beperking van ChatGPT is echter wel dat de informatie van ChatGPT loopt tot september 2021. Het heeft dus geen zin om te vragen naar gebeurtenissen uit 2022 en 2023. ChatGPT is gratis, door de populariteit gebeurt het echter vaak dat de systemen overbelast zijn. Daarom is er ook ChatGPT Plus beschikbaar. Met Plus krijgt men voorrang bij de toegang tot de chatbot. Hiervoor moet wel betaald worden.

Er wordt veel geschreven over de gevaren van ChatGPT en kunstmatige intelligentie. Ik denk zelf dat het bij verstandig gebruik ook enorme kansen biedt. Met de ideeën van ChatGPT en het gezonde verstand en de kennis van de gebruiker, kun je samen tot een hoger niveau komen.

Auteur: Armgard Colenbrander, registeraccountant |  02-11-2023