Accountantskantoor G. Jansen (Loerbeek) wordt ETL Jansen

30-05-2023

“Ik begeleid regelmatig ondernemers bij de overdracht van hun onderneming, nu was ik zelf aan de beurt!” Aan het woord is Geert Jansen, AA-accountant die in ruim 30 jaar tijd zijn accountantskantoor uitbouwde tot een praktijk met 9 medewerkers en circa 150 klanten.

Ik ben inmiddels 57 en houd nog steeds van het accountancy vak. Vooral door dicht bij onze klanten te staan en hen niet alleen te helpen met de jaarrekening en aangiftes, maar vooral ook met strategische advisering. Ik beschouw mijzelf vaak als een ‘parttime medewerker’ van mijn klant.

De voornaamste redenen om op zoek te gaan naar een overnemende partij waren dat er intern geen opvolging binnen mijn kantoor was. Hierdoor moest ik voor de continuïteit van het kantoor èn het team moest ik opzoek naar een oplossing. Maar ook door de toenemende regelgeving in het accountancy-vak en de complexiteit die daarbij komt kijken. Tot slot waren er de uitdagingen met betrekking tot het medewerkersbestand. Het valt niet mee om goed gekwalificeerde medewerkers te ‘vinden en te binden’. Reeds bij kleine veranderingen in het team is het een uitdaging om alle opgaven van klanten tijdig en van goede kwaliteit uit te voeren.

Strategisch vond ik het belangrijk om op zoek te gaan naar een partij met meerdere specialismen in huis, zoals fiscalisten en juristen. Aansluiten bij een grotere partij biedt meer continuïteit èn rust. Tegelijkertijd wilde ik wel graag een partij die goed aansluit bij de lokale en regionale (Achterhoekse) aanpak en cultuur en ruimte biedt voor ondernemerschap.

Ik ben ongeveer anderhalf jaar bezig geweest met het overdrachtstraject. Het maken van een waardering, opstellen van een Informatie Memorandum, op zoek gaan naar een geschikte partij, gesprekken voeren etc. ETL was niet de eerste partij waarmee ik in gesprek ging, ik was wel meteen onder de indruk van hun ambitie en doortastendheid. In december 2022 hebben we de overdracht formeel afgerond. Sinds half april zijn we verhuisd van Loerbeek naar Doetinchem, en werken we vanuit hetzelfde pand als ETL Dales en ETL Halberg.

De eerste ervaringen zijn bijzonder goed; er zijn gezamenlijke kennissessies op het gebied van accountancy en fiscaliteit, het HRM domein wordt professioneel ingevuld en ik ben dolblij met de backoffice ondersteuning die we nu krijgen.

Geert Jansen